Stonoteniski Savez Crne Gore

  Istorija Saveza

  Istorija Saveza

  Prema sjećanjima nekih sportskih radnika stoni tenis se počeo igrati u Crnoj Gori u centru tadašnje Zetske banovine na Cetinju od 1933. godine. Nije bilo organoizovanih klubova, ali bilo je u gradu nekoliko stolova, gdje su igrali studenti i učenici.

  Najviše se igralo u Studentskom domu i prostorijama Sportskog društva Crnogorac. Tokom ljetnjih mjeseci igralo se u parku na dva stola uz odgovarajuću naplatu.

  Tada su najbolji igrača Cetinja bili Jovan Kruška, Ljubomir Rajnvajn, Borislav Šoć, Sveto Popović, Petar Djurić, Luković, Djuranović, Ražnatović, Lopičić i drugi.

  Osim na Cetinju prije Drugog svjetskog rata igralo se u Budvi, Herceg Novom, Beranama, Tivtu i vjerovatno i u nekim drugim mjestima.

  Organizovane stonoteniske aktivnosti u poslijeratnoj Jugoslaviji u Crnoj Gori počinju pedesetih. Prvi stonoteniski klub formiran je na Cetinju u drugoj polovini 1952. godine.

  Tu ekipu Lovćena činili su Djordje Jablan, Branko Stojanoić i Borislav Šoć, koji su sedam puta zaredom bili ekipni prvaci Crne Gore. Iz Beograda se tada vraća u Crnu Goru Borislav Šoć, koji je od 1950. godine bio član Izvršnog odbora Stonoteniskog saveza Jugoslavije i sa Dimitrijem Vujovićem radi na formiranju stonoteniskih klubova

  stscg logo 1

  Na inicijativu STK Lovćen a uz pomoć Saveza sportskih igara Crne Gore zakazano je i održano prvo ekipno prvenstvo Republike 28. i 29. marta na Cetinju. Sem Lovćena učestovali su timovi Budućnosti, Sutjeske, Radničkog iz Ivangrada i  Mogrena iz Budve. Lovćen je osvojio titulu savladavši sve svoje protivnike. Radnički je bio drugi.Lovćen je potom učestvovao u kvalifikacijaqma za Prvu saveznu ligu u Sarajevu, ali u jakoj konkurenciji nije izborio  plasman u društvo najboljih


  Prvo pojedinačno prvenstvo Crne Gore u stonom tenisu održano je 26. i 27. juna 1954. godine u Kotoru. Učestvovali su igrači Lovćena, Budućnosti,, Budima  i Bokelja iz Kotora. Titulu prvaka osvojio je član Budućnosti Jovan Radulović, koji je u finalu pobijedio Borislava Šoća iz Lovćena sa 2:1 u setovima. Treće mjesto zauzeo je Djordje Jablan iz Lovćena a četvrto Jovo Popovića iz Ivangrada.

  Stonoteniski savez Crne Gore formiran je 6. februara 1955. godine u Nikšiću, kada su se iz Saveza sportskih igara izdvojili Košarkaški i Stonoteniski savez. Za prvog predsjednika izabran je Dimitrije Vujović, za potrpredsjednika Jovan Radulović, a za sekretara Borislav Šoć.

  Predsjednik od 1957. do 1984. bio je Borislv Šoć. Predsjednici STSCG bili su još:Ilija Stojanović, Jovica Rakočević, Miodrag Raičević, dr Obrad Jušković, Jusuf Fetahović, Saša Milačić, Branislav Kaludjerović, Darko Djukić, Branko Rogić i Ratko Dedić.

  Rekorder po broju osvojenih poljedinačnih titula je Branko Popović iz Lovćena sa 16 naslova.Članice Budućnosti  Ana Miročević iz Draška Veljić pdijelile su 3. i 4. mjesto na prvenstvu SFRJ u Ljubljani 1966. godine u igri parova. Jedan od najvećih uspjeha crnogorskog stonog tenisa je titula pionirske prvakinje Dijane Vujadinović, sada Zonjić
  1976. godine. Radnički iz Ivangrada je prva ženska ekipa iz Crne Gore, koja je izborila prvolligaški status u bilo kojem sortu. Bilo je to 1975. godine. Ženska ekipa Budućnosti bila je prvak SR Jugoslavije u sastavu Marta Poljak, Biljana Golić, Neda  Milačić i Ivana Djalović.

  Irfan
  Irfan Čekić je osvojio titulu pojedinačnog prvaka Balkana 2013. godine za igrače do 21. godine na prvenstvu u Sarajevu, a naši najbolji igrča i igračice osvajali su i medalje na Igrama malih zemalja i u parovima na šampionatima Balkana.

  Oficijelni sponzor

  Joola logo

  JOOLA Global Championship 2022

  JOOLA Global Championships 2022 Logo V01

  Super Liga (M) - 2022/23

  2022-2023

  Ekipa Σ W L D G+ G- Pts
  1 STK Novi 5 5 0 0 20 5 10
  2 STK Igalo 5 3 2 0 18 11 8
  3 STK Budim 5 3 2 0 15 15 8
  4 STK Tivat 5 2 3 0 13 17 7
  5 STK Boka 5 2 3 0 12 18 7
  6 STK Budva 5 0 5 0 8 20 5
  * Utakmice izgubljene WO
  Powered by: www.tabletennisscores.com

  msim

  cok 1